medika logo
HR   EN
logo medika

Izdanja Medikinih kalendara

Kalendar za 2021.

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu.

Studij slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2011. godine u klasi profesora Kauzlarića-Atača. Od tada djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist u okviru Autonomnog kulturnog centra „Medika“. Od 2013. godine član je Hrvatskog društva samostalnih umjetnika.

Glavni je organizator izložbe „Antisalon“ te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Trenutno boravi u New Yorku gdje je završio Diplomski studij na Columbia University School of The Arts na odsjeku slikarstva.

Kalendar za 2020.

Grgur Akrap rođen je 1988. u Zagrebu. 2013. diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića. Član je HDLU-a od 2012, a HZSU-a od 2018. godine.

Izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada od kojih se posebno ističu Nagrada za mladog umjetnika na 3. bijenalu slikarstva, Nagrada Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu na 51. Zagrebačkom salonu, Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku na 4. bijenalu slikarstva i Grand Prix Erste Fragmenata 15.

Živi i radi u Zagrebu.

Kalendar za 2019.

U bezosjećajnosti suvremenog društva, obezvrijeđene predmetnosti i s hrpom imperativa nejasnih vrijednosnih uporišta, Lena stvara umjetnost imanentnu svome biću, a njena žudnja za životom puna je uzvišene ljepote, snage, nade.

Kalendar za 2018.

Medika sada u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu predstavlja kalendar koji obuhvaća izbor djela Akademijinih profesora i asistenata, koja se zasnivaju na poetikama figurativnog, poglavito slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. Time se Medika na svoj način pridružuje obilježavanju 110. obljetnice Akademije likovnih umjetnosti u 2017. godini i njezine duge povijesti („najstarija umjetnička sastavnica zagrebačkog Sveučilišta“) koja je većim dijelom ujedno i povijest hrvatske moderne i suvremene umjetnosti.

Kalendar za 2017.

"Lik žene u Kolekciji Vugrinec" - Kolekcija Vugrinec iz Varaždina koju je prikupio proslavljeni hrvatski nogometni reprezentativac i najbolji strijelac 1. hrvatske nogometne lige Davor Vugrinec obiluje lijepim ženskim likovima na slikama, čiji primjerci na izniman način zaokružuju priču o pojavi motiva žene u hrvatskome slikarstvu.

Kalendar za 2016.

Hrvatsku likovnu umjetnost 2. polovine XX. stoljeća obilježile su raznovrsne umjetničke pojave te brojne umjetničke osobnosti koje su tragale za modernim izrazom i progresivnim umjetničkim kretanjima. Nakon kratkog razdoblja dominacije socijalističkog realizma u poratnim godinama članovi zagrebačke grupe EXAT 51 (Eksperimentalni atelier) objavom manifesta 1951. obilježavaju odlučan prekid s tradicijom - zalažu se za slobodu umjetničkog stvaranja i ekperiment kao metodu, okreću se Zapadu te afirmiraju aktivni odnos umjetnosti i društva. Članovi grupe bili su slikari Vlado Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec te arhitekti Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica i Vjenceslav Richter.

Kalendar za 2015.

Sve što nas u djetinjstvu određuje u okvirima fantazijske zbilje unutar trodimenzionalne zbilje stvarnosti određenog mjesta, prostora i vremena utkano je u našu sadašnjost i budućnost koje jesmo ili nismo svjesni – u našu prezentsku zbiljnost. Fantazija i imaginacija, igra i kreacija, snovi i realizacija; dijelovi zamišljenog sustava unutar sustava realnosti koji se tumači, simbolički osvještava.

Kalendar za 2014.

Damir Fabijanić (1955.) intrigantan je fotograf s izrazitim stavom o fotografiji kojom tumači svijet oko sebe: čovjeka u odnosu prema prirodnoj i kulturnoj baštini u svojoj esenciji; fizičkim scenarijem u kojem se prepliću kulturno naslijeđe s fotografom promatračem - interpretatorom i stvarateljem viđenog.

Kalendar za 2013.

Slikar Matko Vekić prošao je u više od jednog desetljeća rada iznimno zanimljivu problemsku i motivsku amplitudu i nametnuo se kao jedan od najozbiljnijih autora suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Njegov se ugled dijelom temelji na neupitnoj vjernosti odabranome mediju, a dijelom na sustavnoj modifikaciji tradicionalnih mogućnosti slikanja. I upravo to povezivanje tradicije i novih trendova Medika prepoznaje kao poveznicu sa slikarskim opusom Matka Vekića.

Kalendar za 2012.

Devedesetu godišnjicu rada Medika obilježava inventivnim kalendarom s djelima iz fundusa Moderne galerije. Vrednovanjem ponajboljeg iz hrvatske moderne kulturne baštine isprepleću se svjetovi dviju ustanova, gospodarstvene i kulturne, u zajedničkom cilju predstavljanja vrhunskih djela hrvatske kulture. Umjetnost prožima sve segmente čovjekova bivanja. Umjetnost je život / Zdravlje je život. Koliko umjetnost djeluje na duhovno određenje i duševno zdravlje čovjeka, zna svatko tko se prepustio snazi umjetnosti.

Kalendar za 2011.

U suradnji s akademskim slikarom Damirom Medvešekom, Medika d.d. ove je godine za vas pripremila kalendar za koji vjerujemo da će vam još više približiti umjetnost portretiranja.

Kalendar za 2010.

Medika d.d. i ove je godine za vas pripremila kalendar, ovaj put u suradnji s akademskim slikarom Zoltanom Novakom.
Kao najstarija veledrogerija u Hrvatskoj svjesni smo važnosti tradicije i iskustva, ali smo, isto tako, okrenuti budućim vremenima i izazovima koje nam ona nose. Nekonvencionalni pristup umjetnosti i pogled u budućnost Zoltana Novaka poveznica je s našim težnjama da uvijek budemo moderna i vodeća veledrogerija primjerena novim trendovima.

Kalendar za 2009.

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine. Po završetku osnovnog školovanja upisuje slikarski odjel Škole primjenjenih umjetnosti u Zagrebu koju je završio 1974. Iste godine upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Diplomirao je u klasi Vasilija Jordana.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. godine.